30 Nov
30Nov

Η Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα του φορέα ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΑΜΚΕ συνεχίζει να στηρίζει τη λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τον κορονοϊό

Η Γραμμή 10306 λειτουργεί το τελευταίο εξάμηνο σε εικοσιτετράωρη βάση ως ένας δωρεάν δίαυλος επικοινωνίας που ενημερώνει ανώνυμα και εμπιστευτικά τους πολίτες για τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες του Κορονοϊού και παρέχει ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική για τη  διαχείριση των πρωτόγνωρων συναισθημάτων και γενικότερα των δυσκολιών στην καθημερινότητα που προκάλεσε η πανδημία. 

Στα πλαίσια της διαφημιστικής καμπάνιας για τη Γραμμή 10306, δημοσιοποιήθηκε από το Υπουργείου Υγείας το νέο video της γραμμής 10306, https://youtu.be/eoiNflJzeiE  .

Η Γραμμή 10306 στελεχώνεται από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας οι οποίοι στηρίζουν και ενδυναμώνουν όλους τους συμπολίτες που έχουν ανάγκη και καλούν τον αριθμό της, οι οποίοι έχουν έως σήμερα ξεπεράσει τους 85.000. Η επικοινωνία με τους ειδικούς ενισχύει την ελπίδα και το αίσθημα ασφάλειας, μειώνει τον φόβο και το άγχος και αποτελεί μια διέξοδο στη μοναξιά και στο αίσθημα της απομόνωσης,  ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνται παραπομπές σε εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας μετά την αρχική διαχείριση των σχετικών κλήσεων. 

Η Γραμμή 10306 αποτελεί ένα συλλογικό και επιχειρησιακά δύσκολο εγχείρημα. Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της τηλεφωνικής Γραμμής 10306 είχε το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) με την Α ́ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του, η οποία έχει την επιστημονική ευθύνη και εποπτεία της Γραμμής και συμμετέχει με στελέχη της στη λειτουργία της. Ιδιαίτερη συμβολή στη λειτουργία της Γραμμής έχει και ο σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που συνεργάζεται για την υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων. Συμμετέχει δε στη Γραμμή και μεγάλος αριθμός εθελοντών ψυχολόγων. Στην καθημερινή υλοποίησή της Γραμμής συμβάλει σημαντικά, σε συντονιστικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο, η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ» και σε καθημερινή βάση συμμετέχει στην λειτουργία της Γραμμής με δεκάδες ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς καθώς και διοικητικούς από 40 φορείς ψυχικής υγείας. 

Το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει τη Γραμμή ως μια από τις κύριες παρεμβάσεις σε εθνικό επίπεδο για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του πληθυσμού την περίοδο της πανδημίας. Η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για θέματα ψυχικής υγείας εποπτεύει την Γραμμή και ήδη με απόφαση της ενίσχυσε το προσωπικό της Γραμμής. 

Στην σημερινή δομή και λειτουργία της Γραμμής οι πολίτες μπορούν να καλέσουν το 10306 για:

1. Παροχή ψυχολογικής στήριξης καθημερινά όλο το εικοσιτετράωρο.

2. Παροχή κοινωνικής στήριξης καθημερινά από 09.00 έως 21.00. 

3. Παροχή ψυχολογικής στήριξης παιδιών και οικογενειών καθημερινά όλο το εικοσιτετράωρο. 


Πηγή: 

Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ, http://argo.org.gr/

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.