04 Feb
04Feb

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου 2019

Για την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο, η Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα, της ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΑΜΚΕ, συμμετείχαμε αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων μας και των ενοίκων μας και βελτιώνοντας την εκπαίδευσή τους σχετικά με την ασθένεια.

Τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον καρκίνο στην Ελλάδα , αποτυπώνουν μία λυπηρή κατάσταση μεν, αλλά πραγματικότητα δε , για την οποία όλοι μας πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε και να δράσουμε.

Να δράσουμε αποτελεσματικά, να δράσουμε προληπτικά.

Παρακάτω μπορεί να δει κανείς τους αριθμούς:

http://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/300-greece-fact-sheets.pdf

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως ο καθένας είναι επιρρεπής σε φυσικούς, ψυχολογικούς ή κοινωνικοοικονομικούς φραγμούς πρόσβασης στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, όπως είναι η ηλικία, οι κανόνες που ορίζουν την αρρενωπότητα του αρσενικού φύλου, τα αισθήματα ντροπής και φόβου και η κακή ευαισθητοποίηση στην υγεία.

Όμως ο καρκίνος ευδοκιμεί στην καθυστερημένη παρουσίαση της ασθένειας. Η καθυστέρηση της επιτρέπει να εξαπλωθεί και να προκαλέσει σημαντικές και ανεπιθύμητες ζημιές στο ανθρώπινο σώμα.

Το θετικό είναι πως η πλειονότητα των καρκίνων μπορεί να υποβληθεί σε έγκαιρη διάγνωση. Γι 'αυτό, σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο, σας καλώ να εκπαιδεύσετε τους εαυτούς σας με τα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου και να μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια αμέσως.

Ζητώ, να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση όλων των ιατρών, των νοσοκόμων και άλλων επαγγελματιών υγείας για τη βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου, ειδικά σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Είναι ευκαιρία, και είναι κάτι τόσο απλό, αλλά πόσο πολύτιμο.

Τέλος, παροτρύνω τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα και να συστηματοποιήσουν τα προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης και ανίχνευσης ώστε να επιτρέψουν την καλύτερη πρόσβαση και να δώσουν σε όλους την ευκαιρία να καταπολεμήσουν τον καρκίνο. Μπορούν να εφαρμόσουν μέτρα για τη μείωση του στίγματος και τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου, να μεγιστοποιήσουν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους και τα προγράμματα έγκαιρης ανίχνευσης, να λειτουργήσουν αποδοτικότερα οι μηχανισμοί παραπομπής του εθνικού συστήματος υγείας για υποψία καρκίνου σε εγκαταστάσεις που παρέχουν υπηρεσίες διάγνωσης και θεραπείας, και να αυξηθούν οι επενδύσεις σε διαγνωστικά εργαλεία. Απλές κινήσεις που δεν θα μειώσουν τους αριθμούς, αλλά θα σώσουν ζωές.

Για την ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΑΜΚΕ,

Εβελίνα Ποτήρη


Η Εβελίνα Ποτήρη είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη σε θέματα Ψυχικής Υγείας και φροντίδας Ψυχικά Ασθενών με Διαταραχές στο φάσμα του Αυτισμού, κατέχει δύο μεταπτυχιακούς πανεπιστημιακούς τίτλους από Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και στη Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική , με ειδική εξειδίκευση στον Τουρισμό Υγείας, ενώ αποτελεί ενεργό μέλος του Τομέα Υγείας της ΝΔ από το 2017, έχοντας υπάρξει επιστημονική συνεργάτιδα του Τομεάρχη Υγείας.

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.