10 Oct
10Oct

Οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου η ψυχική υγεία αναγνωρίζεται, προωθείται και προστατεύεται, όπου όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες να απολαμβάνουν την ψυχική υγεία και να ασκούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, και όπου όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα ψυχικής υγείας που χρειάζονται.


Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (World Mental Health Day), στις 10 Οκτωβρίου, αποτελεί μία πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας (World Federation for Mental Health) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization), που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στις 10 Οκτωβρίου του 1992, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα και ασθένειες.

Εικόνα: Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΑΜΚΕ, https://www.evaggelismosamke.gr/ 

 
Τι είναι η ψυχική υγεία;

Η ψυχική υγεία δεν είναι μόνο η απουσία της ψυχικής διαταραχής. Ορίζεται ως η κατάσταση της υγείας κατά την οποία ένα άτομο συνειδητοποιεί τις δυνατότητές του, δύναται να αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες που προκύπτουν από την καθημερινότητα, είναι παραγωγικό και μπορεί να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

 

Εικόνα: Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΑΜΚΕ, https://www.evaggelismosamke.gr/ 


Αίτια

Τα πρωτογενή αίτια των ψυχικών διαταραχών διαφέρουν ανάλογα με την πάθηση, όμως μια σειρά από κοινούς παράγοντες επιβαρύνει σημαντικά τους ασθενείς και καθυστερεί ή και αναστέλλει την ανάρρωσή τους:

  • Έλλειψη πληροφόρησης και εκπαίδευσης για τις διαταραχές και τις επιπτώσεις στην περίπτωση «μη διάγνωσης» και «μη κατάλληλης θεραπείας».

  • Προκαταλήψεις και στιγματισμός σαν αποτέλεσμα άγνοιας και φόβου γι' αυτούς που πάσχουν.



Αντιμετώπιση
Οι ψυχικές διαταραχές είναι στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίσιμες, εφόσον γίνεται σωστή χρήση των διαθέσιμων θεραπειών. Ωστόσο, η αντιμετώπιση καθίσταται δύσκολη στις περιπτώσεις κατά τις οποίες είτε δεν γίνεται σωστή διάγνωση της σοβαρότητας της διαταραχής, είτε δεν κατανοούνται σωστά τα οφέλη που προκύπτουν από τις υπηρεσίες θεραπείας των ψυχικών ασθενειών.

Εικόνα: https://www.latimes.com/lifestyle/story/2021-12-30/5-pieces-of-mental-health-advice-to-give-you-strength-in-2022



Πηγές:

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.