29 May
29May


Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του Πεπτικού Συστήματος (World Digestive Health Day) είναι μια μακροχρόνια εκστρατεία που οργανώνεται από το Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας στις 29 Μαΐου κάθε χρόνο και στόχο έχει την ενημέρωση και ταυτόχρονα ευαισθητοποίηση του ευρύ κοινού σχετικά με μια συγκεκριμένη πεπτική διαταραχή.


www.worldgastroenterology.org

Το φετινό θέμα με τίτλο “Gut Microbiome: A Global Perspective”επικεντρώνεται στα μικρόβια του εντέρου με προοπτική να παρέχει εξειδικευμένη καθοδήγηση στον επιστήμονα ιατρό και να βοηθήσει τον ασθενή να κατανοήσει τη συχνά τεράστια και περίπλοκη βιβλιογραφία που αναπτύσσεται παγκοσμίως. 

Ευαίσθητο και ευάλωτο το πεπτικό σύστημα του οργανισμού μας αντιδρά σε κάθε τι που δεν συμβαδίζει με την ομαλή λειτουργία του. Κακή διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης, ακανόνιστα γεύματα, άγχος και αλλαγές στην καθημερινότητα, είναι μερικοί από τους παράγοντες εκείνους που ερεθίζουν το έντερο και ευνοούν την εμφάνιση συμπτωμάτων από το πεπτικό σύστημα, με κυρίαρχο τη δυσκοιλιότητα, το φούσκωμα ή τον πόνο στην κοιλιά, τη δυσπεψία.

Ειδικά το ανθρώπινο έντερο περιέχει τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς και πάνω από 1.000 γνωστά είδη βακτηρίων, τα οποία έχουν πολλές σημαντικές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας (WGO) τονίζει ότι η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία του πεπτικού και συμβουλεύει την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και την επαρκή πρόσληψη νερού γιατί “Υγιή έντερο σημαίνει και ποιοτικά καλύτερη καθημερινή ζωή”.


www.worldgastroenterology.org 


Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας https://www.worldgastroenterology.org/


Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.