07 Apr
07Apr

Αφιερωμένη στους νοσηλευτές/τριες και τις μαίες είναι φέτος η 7η Απριλίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.). 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απευθύνει κάλεσμα στήριξης στο έργο του νοσηλευτικού προσωπικού και των μαιών προκειμένου να υπενθυμίσουμε στους ηγέτες του κόσμου τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν στη διατήρηση της υγείας των πολιτών.

Οι νοσηλευτές και οι άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου ενάντια στον COVID-19 παρέχοντας υψηλής ποιότητας περίθαλψη και φροντίδα, και καθοδηγώντας τον διάλογο για την αντιμετώπιση φόβων και αποριών, αλλά και τη συλλογή δεδομένων για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών. Με απλά λόγια, χωρίς νοσηλευτές, δεν θα είχαμε απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα.

Το 2020 έχει ήδη οριστεί από την Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως «Έτος Νοσηλευτών/τριών και Μαιών» προς τιμήν της 200ης επετείου από τη γέννηση της Florence Nightingale, Βρετανίδας πρωτοπόρου της σύγχρονης νοσηλευτικής, με σημαντικό έργο κοινωνικής αναμόρφωσης, αλλά και αξιοσημείωτη παρουσία στον τομέα της στατιστικής.


Στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Νοσηλευτών/τριών, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας θα αναδείξει την τρέχουσα κατάσταση της νοσηλευτικής και σε όλο τον κόσμο. Ο ΠΟΥ και οι συνεργάτες του θα προβούν σε σειρά συστάσεων για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού και της μαιευτικής.

Aυτό θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη εθνικών και παγκόσμιων στόχων που σχετίζονται με την καθολική υγειονομική κάλυψη, την υγεία της μητέρας και του παιδιού, τις μολυσματικές και μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, την ασφάλεια των ασθενών και την παροχή ολοκληρωμένης ανθρωποκεντρικής φροντίδας.

«Ζητάμε την υποστήριξή σας στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας για να διασφαλίσουμε ότι το εργατικό δυναμικό στον κλάδο της υγείας και της μαιευτικής είναι αρκετά ισχυρό, ώστε να διασφαλίσει με τη σειρά του ότι όλοι, παντού, λαμβάνουν την υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται» αναφέρεται  στην ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στατιστικά στοιχεία

- Παγκοσμίως, το 70% του υγειονομικού προσωπικού είναι γυναίκες, με τις νοσηλεύτριες και τις μαίες να αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα του.

- Οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη φροντίδα των ανθρώπων παντού, ακόμη και σε περιόδους επιδημιών και σε ευάλωτα και συγκρουσιακά περιβάλλοντα.

- Η επίτευξη της υγείας για όλους εξαρτάται από τον επαρκή αριθμό καλά εκπαιδευμένων και μορφωμένων νοσηλευτών/τριών και μαιών, που αμοίβονται και αναγνωρίζονται ανάλογα με τις υπηρεσίες και την ποιότητα της περίθαλψης που παρέχουν.

- Οι νοσηλευτές και οι μαίες έχουν με τους ασθενείς τους σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα της υγείας κάποιου, μπορεί να βελτιωθεί η φροντίδα του αλλά και να εξοικονομηθούν χρήματα. Γνωρίζουν επίσης την κουλτούρα και τις πρακτικές της κοινότητάς τους, κάτι που τους καθιστά απαραίτητους κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας ή έκτακτης ανάγκης.

- Η επένδυση στις μαίες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της μητέρας και του νεογέννητου, αλλά και στον οικογενειακό προγραμματισμό, θα μπορούσε να αποτρέψει πάνω από το 80% της μητρικής θνησιμότητας, της θνησιγένειας και της νεογνικής θνησιμότητας.

- Ο COVID-19 αναδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να έχουν όλοι οι νοσηλευτές/τριες πρόσβαση στη σύγχρονη γνώση, αλλά και την απαιτούμενη καθοδήγηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αναδεικνύει επίσης την ανάγκη για προστατευτικό εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να παρέχουν με ασφάλεια φροντίδα και να μειωθεί ο ρυθμός μόλυνσης στις δομές υγείας.

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.