21 Mar
21Mar

Τι είναι το σύνδρομο Down;


Σε όλες τις περιπτώσεις αναπαραγωγής και οι δύο γονείς κληροδοτούν τα γονίδιά τους στα παιδιά τους. Αυτά τα γονίδια είναι οργανωμένα σε δομές που ονομάζονται χρωμοσώματα. Όταν αναπτύσσεται το ζυγωτό (γονιμοποιημένο ωάριο) και πολλαπλασιάζεται, κάθε κύτταρο του νέου οργανισμού θεωρητικά θα λάβει 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων, 46 χρωμοσώματα στο σύνολο. Τα μισά χρωμοσώματα είναι μητρικής και τα άλλα μισά πατρικής προέλευσης.
Στα παιδιά με σύνδρομο Down, ένα από τα χρωμοσώματα δεν διαχωρίζεται φυσιολογικά. Το βρέφος καταλήγει με τρία αντίγραφα, ή με ένα επιπλέον μερικό αντίγραφο του χρωμοσώματος 21, αντί για δύο. Το επιπλέον χρωμόσωμα προκαλεί προβλήματα στον εγκέφαλο, καθώς και στην ανάπτυξη σωματικών χαρακτηριστικών.

Πώς μπορώ να γνωρίζω αν θα έχει το παιδί μου σύνδρομο Down;

Ορισμένοι γονείς βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο απόκτησης παιδιών με σύνδρομο Down. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, οι μητέρες άνω των 35 ετών είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν παιδί με σύνδρομο Down από ό, τι νεαρότερες μητέρες. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία της μητέρας, τόσο μεγαλύτερη αυτή η πιθανότητα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Down;

Παρόλο που η πιθανότητα κύησης ενός εμβρύου με σύνδρομο Down μπορεί να εκτιμηθεί στον προγεννητικό έλεγχο, εσείς δεν θα παρουσιάσετε συμπτώματα αν κυοφορείτε ένα παιδί με σύνδρομο Down.Κατά τη γέννηση, τα βρέφη με σύνδρομο Down συνήθως παρουσιάζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως:

  • Επίπεδα χαρακτηριστικά του προσώπου
  • Μικρό κεφάλι και αυτιά
  • Κοντό λαιμό
  • Προεξέχουσα γλώσσα
  • Αυτιά που προεξέχουν προς τα πάνω
  • Μη τυπικό σχήμα των αυτιών
  • Μειωμένο μυϊκό τόνο


Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο Down;

Δεν υπάρχει ίαση για το σύνδρομο Down, αλλά υπάρχει μία πληθώρα υποστηρικτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με την πάθηση και τις οικογένειές τους. 



ΠΗΓΕΣ:  1. ( https://wikihealth.gr/health/syndromo-down/ 

2. Bittles AH, et al. (2006). The four ages of Down syndrome.https://academic.oup.com/eurpub/article/17/2/221/4351142. Columbia University Medical Center. (2003).

3.Columbia Presbyterian study links Down syndrome, father’s age [Press release].newsroom.cumc.columbia.edu/blog/2003/05/07/columbia-presbyterian-study-links-down-syndrome-fathers-age-3/ 

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.