28 Feb
28Feb



Οκτώ μέτρα - ενδεικτικά αναφέρονται χέρια, βήχας, επαφές - ανακοινώθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) που είναι απαραίτητα για την πρόληψη από την ιική πνευμονία. Ο   οργανισμός  αναπτύσσεται και σε αυτό το πλαίσιο η ΓΓ ξεκίνησε την καμπάνια προκειμένου οι πολίτες να ενημερωθούν για το πώς θα διαχειριστούν οποιαδήποτε κατάσταση.

Η καμπάνια με τίτλο «Δεν φοβόμαστε - Προστατεύουμε - Ασπίδα μας η Γνώση», αποτελεί μέρος του σχεδίου της ΓΓΠΠ που συντονίζει τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του υπουργείου Υγείας. Τα οκτώ μέτρα έχουν σκοπό να περιορίσουν την ανταγωνιστικότητα και συγκεκριμένα τον κίνδυνο μετάδοσης. Οι οδηγίες έχουν να κάνουν με το πώς να πλένουμε τα χέρια μας, τι σημαίνει ο βήχας και αν έχει μικροβιακά αλλά και τι πρέπει να προσέξουμε γενικά στις επαφές μας. Όπως είναι άλλωστε γνωστό, η προφύλαξη αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να μην νοσοποιηθεί κάποιος.


Τα 8 μέτρα προφύλαξης:

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
  • Όταν βήχουμε ή φτάρνουμε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με το άκρο ή με μια χαρτοπετσέτα και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτετε την χαρτοπετσέτα, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγετε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάσετε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
  • Εάν έχετε παρουσιάσει συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληγείσα περιοχή, επικοινωνήστε με τον γιατρό μας ή με το ΕΔΥΥ (τηλ. 2105212054) και παραμείνετε στο σπίτι μας.
  • Εάν παρουσιαστούν συμπτώματα κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ενημερώστε αμέσως την πτήση και ζητήστε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την ενημέρωσή μας.
Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.