05 Jun
05Jun

«Καθώς εργαζόμαστε για να ανακάμψουμε καλύτεροι, ας θέσουμε τη φύση εκεί που ανήκει. Στο κέντρο της λήψης των αποφάσεων μας» τονίζει σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος  2020 ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

“Η φύση μας στέλνει ένα σαφές μήνυμα. Βλάπτουμε τον φυσικό κόσμο και αυτό μετατρέπεται εις βάρος μας. Η υποβάθμιση των οικότοπων και η απώλεια της βιοποικιλότητας επιταχύνονται. Η κλιματική διαταραχή επιδεινώνεται. Oι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, η ξηρασία και οι καταιγίδες είναι πιο συχνές και καταστροφικές. Οι ωκεανοί θερμαίνονται και οξύνονται, καταστρέφοντας τα κοραλλιογενή οικοσυστήματα.

Και τώρα, ένας νέος κορωνοϊός μαίνεται, υπονομεύοντας την υγεία και τα μέσα διαβίωσης. Για τη φροντίδα της ανθρωπότητας, ΠΡΕΠΕΙ να φροντίζουμε τη φύση. Χρειάζεται ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα να αλλάξει πορεία. Ας ξανασκεφτούμε τι αγοράζουμε και τι χρησιμοποιούμε. Ας υιοθετήσουμε βιώσιμες συνήθειες, γεωργικά και επιχειρηματικά πρότυπα. Ας προστατεύσουμε τα εναπομείναντα άγρια περιβάλλοντα και την άγρια φύση. Και ας δεσμευτούμε για ένα πράσινο και ανθεκτικό μέλλον. Καθώς εργαζόμαστε για να ανακάμψουμε καλύτεροι, ας θέσουμε τη φύση εκεί που ανήκει: στο επίκεντρο της λήψης των αποφάσεών μας. Σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, είναι ώρα για τη Φύση.”

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1972 για να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό σχετικά με τα προβλήματα που απειλούν το περιβάλλον, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020, διοργανώνεται από την Κολομβία σε συνεργασία με τη Γερμανία, και εστιάζει στη Βιοποικιλότητα, μια ανησυχία που είναι επείγουσα και υπαρξιακή. Πρόσφατα γεγονότα, από πυρκαγιές στη Βραζιλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία έως τις προσβολές από ακίδες σε όλη την Ανατολική Αφρική - και τώρα, μια παγκόσμια πανδημία ασθενειών - καταδεικνύουν πόσο στενά συνδέεται η ποιότητα της ανθρώπινης ζωής με την υγεία και τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας.

Η βιολογική ποικιλομορφία ή αλλιώς βιοποικιλότητα αναφέρεται στο συνολικό άθροισμα των ζωντανών παραλλαγών, που ξεκινάει από το γενετικό επίπεδο, περνάει από το επίπεδο των ειδών και φτάνει μέχρι το επίπεδο των οικοσυστημάτων. Επομένως, η έννοια αυτή δείχνει την ποικιλομορφία των ειδών, των οικοσυστημάτων και κάθε μορφής ζωντανού οργανισμού. Περιλαμβάνει εκατομμύρια είδη στον πλανήτη, από φυτά και ζώα έως μύκητες και βακτήρια, τα οικοσυστήματα που τα φιλοξενούν, αλλά και η γενετική ποικιλομορφία που τα διέπει. Μεταφορικά, η βιοποικιλότητα μπορεί να θεωρηθεί ως ένας περίπλοκος ιστός, στον οποίο κάθε στοιχείο αλληλεξαρτάται. Όταν ένα στοιχείο μεταλλαχθεί ή εξαφανιστεί επηρεάζεται ολόκληρο το σύστημα και αυτό μπορεί να έχει θετικές ή αρνητικές – συνέπειες.

Οι ανθρώπινες ενέργειες, όπως η αποψίλωση των δασών (, η καταπάτηση των οικοτόπων της άγριας πανίδας, η εντατική γεωργία και η επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής, ώθησαν τη φύση πέρα από τα όριά της. Θα χρειαζόταν 1,6 Γη για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις που θέλουν οι άνθρωποι για τη φύση κάθε χρόνο. Εάν συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία, η απώλεια βιοποικιλότητας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης των συστημάτων τροφίμων και υγείας.

Η εμφάνιση του COVID-19 υπογράμμισε το γεγονός ότι, όταν καταστρέφουμε τη βιοποικιλότητα, καταστρέφουμε το σύστημα που υποστηρίζει την ανθρώπινη ζωή. Σήμερα, εκτιμάται ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου ένα δισεκατομμύριο περιπτώσεις ασθενειών και εκατομμυρίων θανάτων συμβαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που προκαλούνται από κορονoϊούς, και περίπου το 75% όλων των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών στον άνθρωπο είναι ζωονοσογόνο, πράγμα που σημαίνει ότι μεταδίδονται σε ανθρώπους από ζώα.

«Επί χρόνια αρνούμαστε να ακούσουμε του επιστήμονες, που μελετούν την μεταφορά των ιών από τα ζώα στον άνθρωπο, βακτήρια από ζώα στον άνθρωπο. Αυτό συμβαίνει διότι είμαστε ασεβείς προς το περιβάλλον, διότι περιορίζουμε τα δάση υποχρεώνοντας τα ζώα να βρίσκονται εγγύτερα στον άνθρωπο κι έτσι δίνει την ευκαιρία και στον ιό να πράξει το ίδιο», αναφέρει η Τζέιν Γκούντολ , Ανθρωπολόγος – Περιβαλλοντολόγος.

Μετά τις αποφάσεις που έλαβαν τα κράτη μέλη του ΟΗΕ στη σύμβαση για τη βιολογική βιοποικιλότητα, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και οι εταίροι του ξεκινούν τη δεκαετία 2021-2030 με σκοπό την αποκατάσταση του οικοσυστήματος , μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της σχέσης μεταξύ ανθρώπων και φύσης. Οι στόχοι όμως δεν σταματούν εκεί. Το UNEP συνεργάζεται επίσης με τους παγκόσμιους ηγέτες των κυβερνήσεων για την ανάπτυξη ενός νέου και φιλόδοξου παγκόσμιου πλαισίου για τη Βιοποικιλότητα μετά το 2020, με απώτερο καταληκτικό στόχο το 2050, την υλοποίηση του μεγάλου οράματος για μια διαβίωση των ανθρώπων στον πλανήτη. Για να επιτευχθεί αυτό όμως χρειάζεται όχι μόνο να αντιστρέψουμε τον αρνητικό αντίκτυπο της εξαφάνισης της βιοποικιλότητας, αλλά να επιδιώξουμε την πλήρη εφαρμογή της φιλοσοφίας για την αειφόρο ανάπτυξη και όλα τα άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα που και σύμφυτα είναι και αλληλοεπιδρώνται.

Το περιβάλλον απαιτεί από όλους μας ενσυνείδητη, άμεση δράση, για να μην είναι πλέον το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας όσο ζοφερό προδιαγράφεται σήμερα. Για ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία, τους ανθρώπους, εμάς και τα παιδιά μας γιατί «Για το κλίμα δεν υπάρχει σχέδιο Β γιατί δεν υπάρχει πλανήτης Β».


Πηγές:

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.