28 Sep
28Sep

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της λύσσας πραγματοποείται κάθε χρόνο στις 28 Σεπτεμβρίου, με εκατοντάδες χιλιάδες άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο, να διοργανώνουν ή να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες, για να γιορτάσουν την προσπάθεια ενημέρωσης όσον αφορά τον αντίκτυπο της λύσσας στον άνθρωπο και στα ζώα, στην παροχή πληροφοριών και συμβουλών σχετικά με τον τρόπο πρόληψης της νόσου σε κοινότητες που βρίσκονται σε κίνδυνο και στη στήριξη της διαδικασίας για αυξημένο έλεγχο της λύσσας.  Έχει την υποστήριξη όλων των διεθνών οργανισμών υγείας συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) και της Συμμαχίας για την καταπολέμηση της λύσσας (ARC), μεταξύ πολλών άλλων. 

End Rabies Now, https://endrabiesnow.org/

Είναι η πρώτη και μοναδική εκστρατεία υπεράσπισης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για τη λύσσα και καθιερώθηκε να πραγματοποιείται την 28η Σεπτεμβρίου καθώς είναι η επέτειος του θανάτου του Louis Pasteur, ο οποίος ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο λύσσας και έθεσε τα θεμέλια για την πρόληψη της λύσσας.

Η Λύσσα είναι λοιμώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που μεταδίδεται στον άνθρωπο από το δάγκωμα και το σάλιο ζώων που είναι φορείς του ιού της λύσσας και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.

Global Alliance for Rabies Control, https://rabiesalliance.org/

Το πρόβλημα της νόσου έγκειται στο γεγονός ότι προκαλεί μεγάλη θνησιμότητα και αποτελεί σημαντικό οικονομικό βάρος για τις χώρες όπου ενδημεί, λόγω του υψηλού οικονομικού κόστους για την προληπτική χορήγηση αντιλυσσικών ορών και εμβολίων, την υγειονομική περίθαλψη των ασθενών και τα λαμβανόμενα μέτρα ελέγχου για τη νόσο.

Η λύσσα προσβάλλει όλα τα είδη θηλαστικών-κυρίως τα σαρκοβόρα- και ανάλογα με το είδος του ξενιστή που προσβάλλει διακρίνεται σε λύσσα των σκύλων και στη λύσσα των άγριων ζώων.

Global Alliance for Rabies Control, https://rabiesalliance.org/

Η λύσσα στον άνθρωπο προλαμβάνεται σε ποσοστό 100% μέσω της έγκαιρης και κατάλληλης ιατρικής φροντίδας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις διεθνείς ιατρικές στατιστικές, ένας άνθρωπος πεθαίνει από λύσσα κάθε δέκα λεπτά και περίπου 55.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Στις ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, ένα δάγκωμα σκύλου σπάνια οδηγεί στον θάνατο. Η Ελλάδα θεωρείται επίσημα απαλλαγμένη χώρα, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί κρούσμα λύσσας εδώ και δεκαετίες. Στον υπόλοιπο κόσμο όμως ακόμα και ένα απλό δάγκωμα σκύλου μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια, που είναι θανατηφόρα. Γι' αυτό το λόγο είναι σημαντικός ο εμβολιασμός αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, με απώτερο σκοπό την εξάλειψη της νόσου.

Ελληνική Δημοκρατία- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, http://www.minagric.gr/index.php/el/

Με αφορμή την ημέρα αυτή, λοιπόν, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει τους πολίτες ότι για την αντιμετώπιση της νόσου στα ζώα και την προστασία της υγείας του ανθρώπου, η χώρα μας εφαρμόζει πρόγραμμα δύο εμβολιαστικών εκστρατειών, ετησίως, την άνοιξη και το φθινόπωρο με εναέριες ρίψεις εμβολίων-δολωμάτων για τον εμβολιασμό των αλεπούδων. Επίσης, ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών) ότι ο εμβολιασμός των ζώων τους από κτηνίατρο, για προστασία έναντι του ιού της λύσσας είναι υποχρεωτικός. 


Πηγές:


Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.