29 Oct
29Oct

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης, που εορτάζεται στις 29 Οκτωβρίου, ρίχνει φως στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι πάσχουν από ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα. Την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης, οι ενώσεις μέλη της Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ψωρίασης (IFPA) και οι υποστηρικτές τους διοργανώνουν δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση για την ψωρίαση και την διάδοση πληροφοριών σχετικά με την πάθηση και την βελτίωση της πρόσβασης στη θεραπεία. 

Τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς έχουν παρεξηγήσει την ψωρίαση ανά τους αιώνες. Ενώ ήταν σε θέση να απομονώσουν τα συμπτώματα, τα πιο σεβαστά ιατρικά μυαλά των αρχαίων χρόνων παρέμεναν μπερδεμένα. 

Η πάθηση, που συχνά αναμιγνύεται με δερματικές διαταραχές που πιστεύεται ότι είναι μεταδοτικές, οδήγησε σε σύγχυση με τη λέπρα και το κοινωνικό στίγμα που τη συνοδεύει. Αξιωματούχοι στη μεσαιωνική Ευρώπη ανάγκασαν τους πάσχοντες από ψωρίαση να προειδοποιούν τους άλλους για την άφιξή τους χτυπώντας παλαμάκια. 

Σύμφωνα με την Ellen Seiden του Εθνικού Ιδρύματος Ψωρίασης, «Οι ιδέες για θεραπεία περιλάμβαναν τη λίπανση του δέρματος και το τύλιγμα του σώματος σε σεντόνια για μέρες για να δημιουργηθεί μια απόφραξη (κάλυμμα) για να χαλαρώσουν τα λέπια. Οι δημοφιλείς εφαρμογές περιλάμβαναν μερικές φορές τοξικά συστατικά όπως νιτρικά άλατα, θείο και υδράργυρο, προκαλώντας παρενέργειες αρκετά επιβλαβείς ώστε να αντισταθμίζουν τυχόν οφέλη. Οι περισσότερες λύσεις ήταν δύσοσμες, ερεθιστικές και χρονοβόρες». (National Psoriasis Foundation, 2021)

Η ψωρίαση είναι μια κοινή δερματική πάθηση που επιταχύνει τον κύκλο ζωής των κυττάρων του δέρματος — προκαλώντας τη ταχεία συσσώρευσή τους στην επιφάνεια. Τα επιπλέον κύτταρα του δέρματος σχηματίζουν λέπια και κόκκινες κηλίδες που προκαλούν φαγούρα που μερικές φορές είναι επώδυνη. Η ψωρίαση είναι μια χρόνια ασθένεια που συχνά έρχεται και φεύγει. (National Psoriasis Foundation, 2021)

Είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια με ανοσολογικό υπόστρωμα, που προσβάλλει περίπου το 1-3% του πληθυσμού παγκοσμίως. Προκαλείται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενώ τα περισσότερα ανοσοποιητικά συστήματα χρειάζονται περίπου 30 ημέρες για να ανανεώσουν τα νέα κύτταρα στο δέρμα, αυτά με ψωρίαση ανανεώνουν τα νέα κύτταρα μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες. Το αποτέλεσμα είναι αλλοιώσεις του δέρματος, με πιο συχνή εκδήλωση τις φλεγμονώδεις, ερυθηματώδεις πλάκες, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόλευκες φολίδες. 

Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική ασθένεια και προσβάλλει το ίδιο συχνά άντρες και γυναίκες. Μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία και διακρίνεται σε δύο τύπους: Ο τύπος Ι αφορά νεαρούς ενήλικες οι οποίοι μπορεί να έχουν κάποιο συγγενή που επίσης να πάσχει από ψωρίαση (οικογενειακό ιστορικό). Ο τύπος αυτός συνήθως έχει πιο σοβαρή κλινική εκδήλωση της ψωρίασης. Ο τύπος ΙΙ αφορά κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, 50-60 ετών, χωρίς θετικό οικογενειακό ιστορικό με ηπιότερη και λιγότερο εκτεταμένη ψωρίαση. (Επιδέρμια, Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα., 2021) 


Πηγές:

https://www.mayoclinic.org/. (2021). https://www.mayoclinic.org/  .

https://www.sansimera.gr/. (2021). Retrieved from https://www.sansimera.gr/: https://www.sansimera.gr/worldays/129 

https://www.worldpsoriasisday.com/ . (2021). National Psoriasis Foundation. (2021). Retrieved from https://www.psoriasis.org/ 

Επιδέρμια, Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα. (2021). Retrieved from https://www.epidermia.gr/el       

Μπαμπινιώτης, Γ. (1998). Λεξικό της νέας Ελληνικής Γλώσσας. Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας ΕΠΕ. 

Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ». (2021). Retrieved from https://www.kalipso.gr/ 

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.