21 Sep
21Sep

Η νόσος Alzheimer

Η νόσος Alzheimer είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, όπως της μνήμης, σκέψης, αντίληψης, υπολογισμού, γλώσσας, ικανότητας μάθησης και κρίσης. Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και της ευαισθητοποίησης προς τα συμπτώματά της, η διάγνωση της νόσου εμφανίζει σημαντική αύξηση. Σήμερα, πάσχουν από Alzheimer 160.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, 6.000.000 στην Ευρώπη και 26.000.000 σ' όλο τον κόσμο. H νόσος εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ είναι πολύ σπάνια σε ηλικίες μικρότερες των 50 ετών.Η νόσος περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1906, από τον Alois Alzheimer και έκτοτε η επιστημονική κοινότητα καταβάλει προσπάθειες για να βρεθεί ριζική θεραπεία. Αν και κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί εφικτό μέχρι στιγμής, μεγάλη πρόοδος έχει σημειωθεί στη διάγνωση της νόσου σε πολύ αρχικά στάδια και, συνεπακόλουθα, στην καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της. 


Φυσιολογικός εγκέφαλος στα αριστερά και με Αλτσχάιμερ στα δεξιά

Διάγνωση της νόσου

Η νόσος μπορεί να διαγνωστεί όταν η νοητική έκπτωση φθάνει σε σημείο, ώστε να επηρεάζονται οι καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς. Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς και σε μια λεπτομερή νευρολογική εξέταση η οποία πρέπει να περιλαμβάνει και ψυχομετρικές δοκιμασίες.


ΣυμπτώματαΑπώλεια μνήμης που διαταράσσει την καθημερινότητα, σύγχυση με τον χρόνο και τον χώρο, πρόβλημα στον προγραμματισμό / προνοητικότητα ή την επίλυση προβλημάτων, δυσκολία ολοκλήρωσης καθημερινών εργασιών στο σπίτι, στη δουλειά ή έξω, δυσκολία στην κατανόηση οπτικών εικόνων και χωρικών σχέσεων, μειωμένη ή κακή κρίση, απόσυρση από την εργασία ή τις κοινωνικές δραστηριότητες, προβλήματα με τις λέξεις στην ομιλία ή τη γραφή, αλλαγές στη διάθεση και την προσωπικότητα, απώλεια πραγμάτων και αδυναμία ανάκλησης βημάτων.


Πρόληψη

Η πρωτογενής πρόληψη της νόσου Alzheimer δεν είναι δυνατή προς το παρόν, εφ' όσον η αιτιολογία της νόσου παραμένει άγνωστη και γι αυτό δεν υπάρχουν ειδικές συμβουλές για την πρόληψή της. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις αγγειακές βλάβες του εγκεφάλου υποβοηθούν στην εμφάνιση άνοιας και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προσεχθούν οι παράγοντες κινδύνου όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ, κλπ.


 Η πρόληψη συνίσταται σε ένα φάσμα παρεμβάσεων ανάλογα το στάδιο και διακρίνεται:


1)Σε πρωτογενή πρόληψη ΝΑ/άνοιας – Στάδιο επαγωγής χωρίς κλινικά συμπτώματα

2)Σε δευτερογενή πρόληψη ΝΑ/ άνοιας – Λανθάνων στάδιο – Ήπια νοητική έκπτωση

3)Σε τριτογενή πρόληψη ΝΑ/ άνοιας – Στάδιο ανίχνευσης – Διάγνωση άνοιας (παθογένεση)


 

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Καθώς τα αίτια της νόσου δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί, η οριστική θεραπεία δεν είναι προς το παρόν εφικτή. Σήμερα, ένας κεντρικός στόχος για τη θεραπεία της νόσου Alzheimer είναι ο προσδιορισμός των παραγόντων που καθυστερούν την έναρξη της νόσου, επιβραδύνουν την εξέλιξη ή αμβλύνουν την συμπτωματολογία της.Ειδικότερα, φάρμακα που δρουν στους χολινεργικούς υποδοχείς (AchEs), γενικά βελτιώνουν τις γενικές γνωστικές δυσλειτουργίες και είναι πολύ αποτελεσματικά στη βελτίωση της προσοχής. Η αγωγή με αυτούς τους αναστολείς, φαίνεται επίσης να επιδρά θετικά σε ορισμένα συμπτώματα της νόσου Alzheimer, όπως παραισθήσεις και συμπεριφορικά συμπτώματα.Παράλληλα, είναι δυνατή η θεραπευτική αντιμετώπιση των διαταραχών της συμπεριφοράς, που σχετίζονται με την άνοια όπως η ανησυχία, το άγχος, η επιθετικότητα, η αϋπνία, η κατάθλιψη και οι διαταραχές της όρεξης. 


Η μητέρα μου πάσχει από νόσο Alzheimer. Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω την πιθανότητα να εμφανίσω κι εγώ ;

1. να έχετε καλή φυσική κατάσταση πχ να περπατάτε όσο μπορείτε κάθε ημέρα

2. να διατηρείτε φυσιολογικό σωματικό βάρος

3. να ρυθμίσετε την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο αίματος

4. να έχετε φυσιολογική χοληστερίνη

5. να σταματήσετε το κάπνισμα, αν καπνίζετε

6. η διατροφή σας να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά

7. να ασκείτε το μυαλό σας με δραστηριότητες όπως διάβασμα, ζωγραφική, ξένες γλώσσες και σταυρόλεξα

8. να κρατάτε επαφή με τους φίλους σας, να συμμετέχετε σε ταξίδια και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. 


ΠΗΓΕΣ: 

-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ. (2011).
Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου Alzheimer. Ανάκτηση 21 9, 2022, από ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ  https://www.moh.gov.gr/articles/news/694-pagkosmia-hmera-kata-ths-nosoy-alzheimer


-Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων ‘Κοσμάς ο Αιτωλός’. Ανάκτηση 21 9,2022 , απο
https://kosmasaitolos.com/el/2017/04/25/i-prolipsi-tis-nosou-alzheimer/


-Βικιπαίδεια Νόσος Αλτσχάιμερ. Ανάκτηση 21 9,2022,  απο https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%8C%CF%83%CE%BF%CF%82_%CE%91%CE%BB%CF%84%CF%83%CF%87%CE%AC%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%81


-Neurocenter / Κ. Κωσταβάρας (νευροχειρουργός)
Α. Καργάδου (νευρολόγος). Ανάκτηση 21 9 , 22, απο,
https://www.neurocenter.gr/

 

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.